Pas ik wel bij mijn familie?

Familiefeestje vieren

Zonsopkomst Den Haag, contact maken met mijn diepe kern

Begin van een mooie dag

Zondagochtend 8 uur, in een hotelkamer in Den Haag. De kinderen slapen samen met ons op 1 kamer, fijn, we hoeven alleen maar te zijn. De dag ligt open, wat gaan we doen? Strand, Omniversum, Park… Eerst ontbijt en het weer is prachtig. De dag ligt open, wat ga ik doen? Aanpassen, wegduiken of echt contact maken.

Oma jarig Advocaatje

Oma 94 jaar

 

We zijn hier niet zomaar.

De hele familie komt bijeen, want oma is vandaag 94 geworden.

Nog steeds niet mijn favoriete feestje maar deze keer weet ik dat er mooie gesprekken zullen ontstaan. Dat ik met een nichtje, neef of schoonzus echt contact zal maken.

 

 

 

Eenzaam en aanpassen in gezelschap

aanpassen om erbij te horen

Jezelf zijn of aanpassen

 

Vroeger was dat wel anders. Dan kon ik me knap eenzaam voelen op zo’n familie bijeenkomst. Aanpassen tot op het punt dat ik geen echt contact meer maakte.

Ik vond van veel mensen iets en hield me het liefst bezig met de catering. Bezig blijven; anderen drinken geven, kinderen een speeltje, rondgaan met hapjes, helpen afwassen.

Dan hoefde ik niet het ongemak te voelen van een verplicht en ‘(on)gezellig’ oppervlakkig gesprek aangaan. Moe en ontevreden ging ik dan daarna naar huis met weer een bevestiging dat ik echt niks aan mijn familie vind.

Stil verbinden, echt contact

Ik heb geleerd te vertragen, stil te blijven zitten. Aan te voelen of het echt nodig is dat ik help.
Door te vertragen zie ik de anderen beter, in wie ze werkelijk zijn (niet mijn ideeën erover). Ik luister naar de energie waarmee hij/zij spreekt en vraag naar de diepere laag van het verhaal. Mijn verbinding met mezelf blijft in stand en ik zie de schoonheid van alles in de ander. In plaats van aanpassen nu echt contact maken, niet altijd vanzelfsprekend maar wel een vrije keuze.

Ik ben zo blij dat ik nu altijd op zo’n manier familiefeestjes mag ervaren.

 

Haemin Sunim

Rust vinden in een drukke wereld

 

Wil je een leuke boekentip over vertragen?

Bericht me en ik stuur je titel en schrijver.