Een goed gesprek

MET DEZE TIPS HEB JE GOEDE GESPREKKEN AAN DE KERSTTAFEL

Wil je een beetje meer diepgang?

hand onder water brandend sterretjeBest gezellig, die koetjes en kalfjes aan de kersttafel, maar een diner met dierbaren kan ook dé kans zijn voor iets meer verbinding. Een goed gesprek geeft, behalve magie, vooral verbinding met degenen die we liefhebben. Je maakt dan contact vanuit je hart en niet vanuit je hoofd, wat bij ditjes en datjes meestal het geval is. Zonder dat het veel uitmaakt wat het onderwerp is en of er meningsverschillen zijn, laten gesprekspartners zichzelf zien in zo’n goed gesprek. Als iedereen zich gehoord en begrepen voelt, geeft dat energie, voeding, motivatie en inspiratie.

Volle aandacht

Voorwaarde is wel om werkelijk aanwezig te zijn en oprechte aandacht te hebben. Als je een gesprek wil voeren, vóer dan een gesprek. Dat betekent dat je je schoonzus niet vraagt hoe het met haar gaat als je eigenlijk bezig bent met het hoofdgerecht dat in de oven moet. Als je er niet bij bent, merkt de ander dat meteen. Die vat dat op als desinteresse, ziet het als afwijzing en voelt zich niet uitgenodigd om te vertellen. Ook doen alsof je luistert, zoals tussendoor ‘hm’ zeggen, herhalen wat de ander net heeft gezegd of die persoon aankijken, breien die afwezigheid niet recht. Maar als er volledige aandacht en aanwezigheid is, volgt een diepere conversatie vaak als vanzelf.

steun handen om kop koffie

In een eerdere blog schreef ik over de 10 belangrijkste tips voor een goed gesprek. De inspirerende tekst die ik deelde in september 2020, lees je hier nog eens na. Voor het 2022 kerstnummer van de Libelle – het grootste vrouwen weekblad van Nederland- maakte Carlijn Simons hier een helder artikel vol wijsheid van. Prachtig vormgegeven ook en via deze link online te lezen.

Bied een luisterend oor

Omdat luisteren misschien wel de belangrijkste vaardigheid is voor een goed gesprek, geef ik je nog 3 tips:
1. Begin met het besluit dat je naar de ander wil luisteren als je merkt dat je vaak niet meer weet wat die heeft gezegd of informatie mist.
2. Goed luisteren vereist aandacht. Ontwikkel de vaardigheid om je aandacht te richten en vast te houden door te puzzelen of met meditatie.
3. Gebruik je zintuigen om in het moment te blijven. Merk het op als je afgeleid raakt en breng je aanwezigheid terug door bewust naar iemand te kijken, de klanken van de stem te horen of het bestek in je handen te voelen.

Voor iedereen fijne feestdagen.

Juist als je alleen bent of je  eenzaam voelt, reik uit..

Je bent altijd welkom.

Sluit je met mij 2022 in dankbaarheid af? Bereid jezelf voor op nog meer liefde, geluk en contact in 2023.

profiel foto ingridIngrid Geertsma, jouw contact-expert

Ps. deze tips werken natuurlijk ook op andere momenten wanneer je behoefte hebt aan een goed gesprek. Tijdens een verjaardag, op je werk, met vrienden, met je partner, kinderen of ouders.