Bouw organisatievertrouwen en zelfvertrouwen

Bouw organisatievertrouwen door zelfvertrouwen

Betrouwbaarheid of vertrouwd worden cruciaal?

Het bouwen van organisatie vertrouwen begint met bewust zelfvertrouwen. En zelfvertrouwen begint met zelfonderzoek. Waar vertrouw je eigenlijk op? Als ik op mezelf vertrouw, waar vertrouw ik dan op? En als ik een organisatie vertrouw, waar zit dat dan in? Het lijkt wel nuttig om vertrouwd te worden, maar vertrouwen eisen werkt niet zo goed. Dus hoe bouw je organisatievertrouwen en zelfvertrouwen?

Vertrouwen bestaat uit een aantal lagen. Of je samen wilt werken, een relatie aangaat of iets wilt kopen van een bedrijf hangt in grote mate samen met de betrouwbaarheid van de organisatie of persoon. Maar dat onderbuik gevoel onderbouwen is niet altijd makkelijk. Kennis van de theorieën over vertrouwen helpen je dan op weg. Vertrouwen is als een steentje in kalm water, de kringen breidden zich steeds verder uit afhankelijk van de kracht van het eerste contact. De kern is zelfvertrouwen, daarna vertrouwen in een ander, daarna in je groep of organisatie, de maatschappij, je volk/land en ten slotte alles omvattend vertrouwen.

Vertrouwen op jeZelf.

vertrouwen in je werk als baasZelfvertrouwen kun je goed ontwikkelen (en afbreken helaas) en wordt onder meer bepaald door integriteit en intenties. We neigen ernaar onszelf te beoordelen op basis van onze intentie, terwijl we anderen beoordelen op basis van hun gedrag.  Integriteit gaat over het vertellen van leugentjes om bestwil rechtvaardigen, een onjuist beeld van mensen of situaties geven of de waarheid aanpassen om de resultaten te krijgen die je wilt. Richt je op de moed hebben om te staan voor waar je in gelooft en eerlijk te zijn. Ook capaciteit – kun je wat je wil/te doen hebt en resultaat – lever je wat nodig is, zijn belangrijk. Er is een vragenlijst om voor jezelf helder te krijgen hoe het gesteld is met je zelfvertrouwen. In deze post op LinkedIn nog meer over zelfvertrouwen.

Zelf kennis, weten wie je bent, maakt dat je op verschillende dimensies zelfvertrouwen kunt ontwikkelen. Je intenties worden eerst helder voor jezelf en kun je daarna duidelijker delen. Er is een enorme diepgang mogelijk in Zelfvertrouwen, bijvoorbeeld via begeleid zelfonderzoek.

Vertrouwen is de lijm van het leven.

Het is het meest essentiële ingrediënt in effectieve communicatie.

Het is het fundamentele principe dat alle relaties bevat.

Steven Covey

Relatie vertrouwen

Vertrouwen in relaties gaat erover hoe je in relatie met anderen, vertrouwen kunt opbouwen. Vertrouwen in anderen toon je in je gedrag en hangt samen met je karakter en competentie. Wanneer je de kwaliteit van je relatievertrouwen helder kunt benoemen, krijg je grip op je groeipotentieel.  Covey verdeelt dit in 13 gedragingen waaronder eerst luisteren en fouten rechtzetten. Vijf daarvan zullen enorm verbeteren als je je communicatieve vaardigheden goed ontwikkeld:

  1. Wees recht door zee, niet liegen of vleien
  2. Toon respect, geef oprecht om anderen
  3. Verbeter jezelf steeds weer, ontwikkel jezelf
  4. Confronteer, maak moeilijke dingen bespreekbaar
  5. Maak verwachtingen helder en bespreek ze

Wil je ze allemaal weten en jezelf eens toetsen, mail me dan. Of volg mij op LinkedIn voor de post die binnenkort verschijnt over vertrouwen op een ander. Met deze 2 eerste dimensies heb je de belangrijkste bouwstenen voor organisatievertrouwen al te pakken.

Organisatie vertrouwen

handen op boom, vertrouwen in de samenwerkingDaarna is er de laag van organisatie vertrouwen. Dit gaat over de vraag hoe leiders vertrouwen kunnen genereren binnen hun groep. Hoe de harmonie is tussen de structuren en systemen en de kern en gedragingen. De kwaliteit van samenwerking en uitvoering zijn tekenen van genoeg of groot vertrouwen. Bureaucratie en veel personeelsverloop duiden meestal op weinig of geen vertrouwen. Het bespreekbaar maken is al een grote stap voorruit, een team trainingsdag over dit thema kan spannend en ook heel behulpzaam zijn.

Wanneer je team of organisatie veel vertrouwen heeft en genereert neemt de waarde toe, versnelt de groei en is er meer ruimte voor innovatie. Partnerschappen versterken, de invloed op de markt wordt groter en ook de samenwerking verbeterd. In een tijd van krapte aan goed personeel maak je je organisatie aantrekkelijker om aan bij te dragen en te blijven.

Ken jij een organisatie waar veel vertrouwen heerst?

En één waar er weinig vertrouwen is?

Als je daar even bij stil staat dan voel je het verschil wel aan.

Niemand wil graag samenwerken met bedrijven waar bedrijfspolitiek de boventoon voert. Dingen bureaucratisch gaan, onnodig bubbel gecheckt worden en je het gevoel krijgt dat er geen bevlogenheid meer is bij de medewerkers. Het is gelukkig niet snel te laat, met een goed gesprek kan je weer vertrouwen opbouwen. Mensen maken graag een nieuw start, nadat in de onderstroom de relatie hersteld is. Verantwoorden om te vieren is heel anders dan afrekenen. Maak jij dat verschil in je werkomgeving?

Er is veel te zeggen over het herstellen van de onderstroom. Het boek van Siets Bakker en Jan ter Bogt ‘onderstoom management’ over compleet leiderschap bevat veel inspirerende interventie ideeën hiervoor. Dat verdient een eigen blog en gaat niet over het thema van deze blog: Bouw organisatievertrouwen door zelfvertrouwen. Wel deelde ik in een eerdere blog ‘niet meer buitengesloten worden in je team‘ hiervan een persoonlijke ervaring, en deze is nog steeds de meest gelezen pagina van mijn website.

Marktvertrouwen en Maatschappelijk vertrouwen

De vierde laag is marktvertrouwen en gaat over je Merk, wat is je reputatie volgens externe belanghebbenden. Zijn je inkoopcriteria helder en objectief, betaal je op tijd, lever je wat verwacht wordt. Of twijfelen je burgers of je geen dubbele agenda hebt, begrijpen ze tegenstrijdigheden niet meer. Of gaat er juist zoveel goed, dat we vooral dankbaar zijn voor wat de organisatie bijdraagt en er vergevingsgezindheid is voor de stukjes waar het nog niet helemaal goed loopt.

Maatschappelijk vertrouwen gaat over Bijdragen vanuit wereldburgerschap, een goede voorouder zijn.

Beide dimensies kun je beïnvloeden, van binnenuit op de vier kernen van zelfvertrouwen en laten zien in de 13 gedragingen van relatievertrouwen.

Vertrouwen op het Zelf

overgave aan het zelfIk begon deze blog met de vraag waar vertrouw je op. Een intrigerende filosofische vraag. want bijna alles is veranderlijk, niet blijvend dus hoe stevig is de basis van dat vertrouwen dan? Vertrouw je op je huis, je gezin, je werk, medicijnen of iets fysieks. Op je personeel, je vermogen, je kwaliteiten en kunnen? Vertrouw je op je waarden, normen en overtuigingen – voor je het weet krijg je goede extra informatie en zie het het toch weer net anders.

Vertrouw je op de bron, je kern, liefde, dat wat ervaart dat jij er bent – een gevoel van er zijn/levend waarnemen? In stille momenten rijst er uit zo’n vraag een antwoordt op dat je niet met woorden kan beschrijven, maar duidelijk merkbaar is. Een basis van waaruit je kan geloven in overvloed, dat dingen precies zo gaan als het moet, jij niet anders had kunnen zijn. Dát vertrouwen geeft een bodem onder al het voorgenoemde, is individueel en tegelijkertijd universeel.

Het ontwikkelen van diepgaand vertrouwen op die moeilijk verwoordbare onderlaag is mogelijk als we daar de tijd voor nemen. Het is te ont-dekken: in rust, stilte, soms in boeken vol oude wijsheden, soms in het diepe contact met een ander, in liefde of de natuur. Vertragen helpt en een sterk verlangen. Ik heb een ontwikkelingsreis gemaakt, ook in deze onderlaag, en kan nu zeggen Purnam. Er is weten van een grootst Zelf.

Vertrouwen cadeau of verdienen

Het is dus geen kwestie van ‘vertrouwen moet je krijgen’ – als een soort ongrijpbaar iets waar je mazzel mee hebt of pech als je het niet krijgt. Vertrouwen kun je vooral geven en voelen. Slim vertrouwen, niet blind, gebaseerd op de in deze blog genoemde tekenen. Of een ander je zijn of haar vertrouwen schenkt, beïnvloed je door je eigen betrouwbaarheid bewust te ontwikkelen.

Concreet aan de slag:

  • Je kan het boek lezen van Steven Covey – de snelheid van vertrouwen. Of Ik Ben/Zijn van Sri Nisargadatta.
  • Of jezelf eerst testen op de dimensie zelfvertrouwen en relatie vertrouwen. En dan voor je bedrijf of team/afdeling het vertrouwensniveau inschatten.
  • Je kan de komende jaren experimenteren en oefenen op jezelf en onbewuste anderen.
  • Of je vraagt hulp

Samen kom je verder. Een expert met persoonlijke ervaring bespaart je veel tijd en pijnlijke vergissingen. Organiseer bijvoorbeeld eens een teamdag over het thema vertrouwen met je werk/organisatie.

Bouw organisatievertrouwen en zelfvertrouwen

ogen ingrid close-up