Niet meer buitengesloten worden in je team
.
Buiten het team vallen
Janneke is een leuke vrouw en prima collega die zich buitengesloten voelt in haar team. Ze werkt hard en doorziet haar werk. Ze wordt gewaardeerd om haar inzet maar vaak ook niet gezien en dat doet pijn. Janneke doet niet mee met geroddel, geklaag en oppervlakkige gesprekken en daardoor valt ze buiten de groep. Ze wil graag meer contact met haar teamgenoten en er echt bij horen.
Klagen heeft ze wel gedaan – over het bedrijf, de baas, anderen – maar dat brengt alleen maar negativiteit en dat wil ze niet meer in haar leven. Aanpassen aan de groep is goed zolang je jezelf blijft en achter je eigen principes kunt blijven staan. Collega’s zijn best aardig, maar soms lijken ze haar te vergeten met koffie halen, of zeggen haar niet tot morgen.
Pijn van niet meetellen
Laatst was er een teamtraining en ze moest nog even haar jas uit de auto pakken. Toen ze terug kwam was de groep al weg. Daardoor voelde zich zó niet belangrijk dat het echt pijn deed. Ze hadden haar niet eens gemist. Zó buiten gesloten worden deed de pijn van het er niet bij horen weer opvlammen. Die nacht sliep ze er niet van en de volgende morgen stond ze op met een vast voornemen hier verandering in te willen brengen.
Ze stapte die ochtend het kantoor van haar manager binnen, vertelde wat er gebeurd was en vooral hoe ze baalde van het buitengesloten gevoel. Ze had er echt goed over nagedacht en vond nu de moed om te zeggen dat de saamhorigheid en het teamgevoel echt nog beter kon.
Een beetje terughoudend gaf ze aan daar wel bij te willen helpen. Maar hoe, dit was een spannende verantwoordelijkheid. Was er maar iemand die dit eerder gedaan had, met bruikbare expertise.
.
Focusgroep verbinding
Janneke gaat aan de slag met rake vragen stellen, actief luisteren, haar eigen oordelen zien en achterwege laten. De training is intensief en opent nieuwe gebieden van kennis en stille ruimte. Ze voelt zich op 1 moment ZÓ goed; alles valt op haar plek, is precies goed, er is enorme rust en lichte energie. Déze herinnering neemt ze voor altijd mee en kan ze gebruiken als het op het werk ongemakkelijk wordt. Door het gevoel van eenheid met alle anderen is er voldoende vertrouwen ontstaan om zichzelf te zijn en echt contact te maken.
In de groep wordt het direct geoefend en in praktijk gebracht. Tot Janneke haar verbazing zitten alle andere deelnemers met precies hetzelfde. En ondanks dat ze deze mensen voor de training helemaal niet kende, bleek ze behoorlijke diepgaande gesprekken te krijgen en hart-verbinding te maken.
‘Ik kan het’
Met die ervaring en bekrachtiging stond ze direct anders in haar team op het werk.
Eenheid in het team
In het eerst volgende werkoverleg durfde ze spontaan input te geven en tot haar verbazing werd het serieus opgepakt. Een collega nam speciale koffie voor haar mee en zij wist te vragen hoe het met gezondheid van haar hond Raffa ging. Er ontstond een mooi gesprek over hoe huisdieren je onvoorwaardelijk accepteren en in het nu zijn. Ze vroeg hoe Janneke oefent die eenheid en gelukzaligheid van het moment steeds te ervaren.
Het allermooiste was het compliment van een collega laatst, ‘Wat hebben we toch een fijn team, hè Janneke’ sinds jij je meer laat horen, hebben we het veel gezelliger samen.
Deze transformatie van eenzaam in een team eilandjes naar samenwerken als eenheid met aandacht voor persoonlijke eigenheid… Dat wil elk team en elke manager graag en jij vast ook – voor jezelf en het bedrijf.
Daar zet ik mij voor 110% voor in!