Knuffelen is de mooiste vorm van communicatie
Knuffelen – het omhelzen van iemand anders – wordt sinds het begin der tijden gebruikt om troost en steun uit te drukken. Knuffelen is de mooiste vorm van communicatie. We knuffelen als we blij, verdrietig, bang, trots, opgewonden, verdrietig en alles daartussenin zijn.
Knuffelen maakt slechte tijden beter en goede tijden buitengewoon.
De fysieke handeling van een knuffel kan zoveel meer overbrengen dan welke taal dan ook. De meeste mensen toonden een voorkeur voor rechtszijdige knuffels. Linkszijdige knuffels kwamen vaker voor in emotionele situaties, zowel negatief als positief.
Vijf voordelen voor je gezondheid van knuffelen
Het blijkt dat knuffels een positief effect heeft op onze gezondheid en welzijn. Hier zijn vijf mogelijke voordelen:
1. Vermindert stress
Wanneer een vriend of geliefde het moeilijk heeft, omhelzen we ze vaak om onze steun te tonen en dat we om hen geven. Wanneer we een knuffel krijgen, komt oxytocine – de “gelukkige” endorfine of “knuffelstof” – vrij in onze hersenen. Dit vermindert effectief stress en zorgt ervoor dat we ons beter voelen.
Het blijkt echter dat het geven van een knuffel aan iemand in nood ook je stress vermindert. Als we een knuffel geven, halen we er net zoveel uit als de persoon die we knuffelen. Als klap op de vuurpijl helpt het geven en ontvangen van meer knuffels in het algemeen je beter om te gaan met negativiteit en interpersoonlijke conflicten gedurende de dag.
Met name binnen een relatie zullen partners die elkaar meer omhelzen, beter in staat zijn om te gaan met meningsverschillen en conflicten binnen hun relatie. Zie dit als toestemming om zoveel mogelijk met je partner te knuffelen en elkaars hand vast te houden.
2. Kan helpen de bloeddruk te verlagen
Knuffelen kan de gezondheid van uw hart ondersteunen.
“Ander onderzoek wijst uit dat knuffels je bloeddruk en hartslag verlagen in stressvolle situaties.” zegt dr. Rock.
Een onderzoek bij premenopauzale vrouwen wees uit dat degenen die door hun partners werden geknuffeld, vaker hogere oxytocinewaarden, een lagere bloeddruk en een lagere hartslag in rust hadden.
Een onderzoek naar fysieke genegenheid en romantische partners bestudeerde twee groepen van ongeveer 100 paren.
De eerste groep hield elkaar 10 minuten vast en gaf elkaar toen een knuffel van 20 seconden. De tweede groep zat gewoon 10 minuten en 20 seconden in stilte bij elkaar. Vervolgens kregen ze te horen dat ze een spreekbeurt in het openbaar moesten uitvoeren.
De eerste groep had als reactie daarop een lagere hartslag en bloeddruk dan de contactloze groep.
3. Knuffelen maakt je gelukkiger
Nogmaals, dankzij de afgifte van oxytocine, maakt knuffelen mensen gelukkiger. Oxytocine is een belangrijke speler in menselijke binding, vrijgevigheid en vertrouwen tussen mensen. Zoals we al weten, vermindert het stress en kalmeert het het zenuwstelsel.
Oxytocine faciliteert relaties – romantisch, familiaal en vriendschap – die worden geassocieerd met positief sociaal gedrag. Het hebben van gezonde, liefdevolle en ondersteunende relaties in je leven wordt geassocieerd met tevredenheid met het leven en, natuurlijk, geluk.
4. Vermindert pijn en angst
Onderzoekers hebben ontdekt dat fysieke aanraking, waaronder knuffelen, angst kan verminderen en pijn, nou ja, minder pijnlijk kan maken. Vooral bij mensen met een laag zelfbeeld kunnen knuffels ervoor zorgen dat mensen zich beter voelen over zichzelf en hun leven. Een onderzoek bij patiënten met fibromyalgie toonde aan dat lichte aanraking een afname van de waargenomen pijn en een toename van de waargenomen kwaliteit van leven veroorzaakt. Dankzij oxytocine.
5. Communicatie
Ten slotte verbetert het knuffelen van anderen je vermogen om met hen te communiceren, met name hoe je je voelt. Dit komt omdat knuffelen een vorm van fysieke aanraking is. Een studie bij volslagen vreemden testte dit door verschillende delen van hun lichaam fysiek aan te raken. Ondanks dat ze deze mensen niet kenden, stelde de aanraking hen in staat open te staan over een verscheidenheid aan emoties, waaronder:
Sympathie
Droefheid
Woede
Angst
Walging
Dol zijn op
Dankbaarheid
Als je wilt dat iemand zich meer op zijn gemak voelt en zich voor je openstelt, probeer hem dan eerst een knuffel te geven.
Hoe geef je de perfecte knuffel
We hebben allemaal mensen ontmoet die gewoon de beste knuffelaars zijn. De kans is groot dat deze mensen de H.U.G. methode, velen van hen zonder het te beseffen.
H. Hou elkaar vast
Als je knuffelt, zorg er dan voor dat het een stevige, stevige omhelzing is – misschien zelfs een paar kneepjes erin. Deze diepe druk zet alle eerder genoemde voordelen in overdrive. Zie het alsof je zoveel mogelijk oxytocine uit de hypofyse (de klier die oxytocine afgeeft) en in de bloedbaan van de ander probeert te persen.
Hoe meer oxytocine, hoe beter de effecten.
U. Totdat je ontspant
Nogmaals, het doel is om zoveel mogelijk oxytocine vrij te maken. Als je iemand maar snel knijpt, geef je je hypofyse geen kans om zijn werk te doen. Sommigen zeggen dat je een knuffel minstens 20 seconden moet vasthouden, maar er is niet veel wetenschappelijk bewijs om dit te ondersteunen. Volg in plaats daarvan de regel om de andere persoon te knuffelen totdat jullie allebei ontspannen zijn.
G: Laat je band groeien
De kans is groot dat je je meer op je gemak voelt als je iemand knuffelt die je goed kent en die je als een hechte relatie in je leven beschouwt, dan iemand die je nog maar net hebt ontmoet.
Het kweken van je band en vertrouwen met die persoon heeft alles te maken met frequentie – hoe vaker je iemand knuffelt, hoe comfortabeler die knuffels zullen zijn. Naarmate jij en die andere persoon dichterbij komen, kunnen je knuffels langer en sterker worden zonder dat een van beide personen zich ongemakkelijk voelt.
Hoewel we mensen op dit moment niet veel kunnen knuffelen, gebruik deze tijd van sociale afstand om te oefenen. Oefen met knuffelen op een kussen, je hond of je partner, zodat als de pandemie voorbij is, je de beste knuffelaar ooit zult zijn.
Knuffelen is de mooiste vorm van communicatie
Gebruik als co-ouder de knuffel als communicatievorm
Neem de tijd om je kind te knuffelen; juist als co-ouders helpt het de verbinding te herstellen als je elkaar een tijdje hebt moeten missen. Zelfs met pubers is het een manier om contact te voelen. In het openbaar is een boks of even een hand aanraken acceptabeler ;-). Koester de momenten bij het slapen gaan of wakker worden dat je even kunt laten weten dat je er nog steeds voor ze bent.
Ook jezelf kun je omarmen met een knuffel. Je geeft daarmee dezelfde signalen van geruststelling, acceptatie en liefde aan je lichaam en hart door. De ruimte ontstaat om verdriet te voelen, afscheid te verwerken en angst te laten wegebben. Alles wordt luchtiger en meer ontspannen als je jezelf een knuffel geeft. Probeer het maar eens. De diepe verbinding met jezelf is een belangrijke sleutel tot effectieve samenwerking met je ex.