help elkaar

Compassie voor ijzersterke communicatie als co-ouder

Van de 7 ingrediënten voor ijzersterke communicatie als co-ouder is compassie de derde.

Compassie is een deugd die je bewust kan ontwikkelen en essentieel voor goed contact.

compassie nodig, Compassie voor ijzersterke communicatie als co-ouderBen jij sterk genoeg voor compassie?

Een co-ouderschap wordt vaak gestart in een emotioneel zware periode, waarin mogelijk nog maar net besloten is om de relatie te beëindigen, met alle consequenties van dien.

Co-ouderschap is nog geen juridische term, waardoor het onduidelijk is hoeveel co-ouderschappen er op dit moment al goed functioneren. Hoe de zorgverdeling tussen de ouders is geregeld is niet noodzakelijkerwijs precies even veel tijd met de kinderen doorbrengen. Een verdeling van 70-30 procent van de tijd kan ook nog een co-ouderschap zijn, als de intentie bij beide ouders maar is om hun zorgtaken met liefde en toewijding uit te voeren in de tijd dat het kind onder hun verantwoordelijkheid valt.

De liefde en toewijding is soms moeilijk op te brengen als je het emotionele zwaar hebt. Het ontwikkelen van compassie helpt daarbij. Na het lezen van dit artikel begrijp je meer van de kwaliteit van het ingrediënt Compassie.

Wat is compassie

Niemand staat ’s ochtends op met de intentie een ander te schaden. We doen wat we doen naar vermogen en wat we weten.

Het is meestal niet zo lastig om dat van je kinderen te zien. Ze weten nog niet beter, en een fout is snel vergeven. Of van een zieke, natuurlijk kan hij/zij niet snel oversteken. Maar over anderen die ‘ogenschijnlijk normaal’ zijn oordelen we keihard.

Diegene had een andere keuze moeten maken, grootser, begripvol, betrouwbaarder etc. moeten zijn, meer moeten doen. Ook onszelf kunnen we zo snoeihard veroordelen.

voorzichtig vogeltje vasthouden. Compassie voor ijzersterke communicatie als co-ouderCompassie gaat verder dan begrip of vergeving.

Het is gebaseerd op het weten dat liefde ervaren een onvervreemdbaar recht van iedereen is. Om liefde voor allen te ervaren moet je soms je eigen beperking (gekwetstheid, alleen mijn soort mensen) overstijgen. Met compassie kunnen we emotionele pijn halveren door mee te voelen. En die pijn mee dragen door de ander te laten weten dat ze er niet alleen voor staan. Dat is wat anders dan mede-lijden, het is niet zinvol het gevoel van ellende te vergroten door ook te gaan lijden onder het verdriet van de ander.

Compassie is niet alles maar vergeven. Soms is vergeving nodig, voor het onvermogen. Maar compassie is ook verantwoordelijkheid nemen voor daden. Gevolg geven aan wat wel of niet gedaan is volgens de wetten van de oorzaak en gevolg. Aangekondigde consequenties voor afgesproken handelingen ook echt uitvoeren, is liefdevol en recht.

Het doel van compassie is de ander meer zichzelf te laten zijn/worden, met een bredere kring van liefde en minder beperkingen. Dit kan vanuit de aansluiting op het niveau waar diegene op dat moment is.

Compassie ervaar je wanneer je echte waardering voelt voor de rol/taak die ieder in het leven op zijn pad krijgt.

100 % parttime ouderschap ijzersterk vormgeven met behulp van compassie

Zoals co-ouder Saskia die enorm verdrietig was over het mislukken van haar relatie en de oneerlijkheid daarvan maakte haar boos en onzeker. Het gemis van haar kinderen gaf een continu gevoel van ongerustheid. Het opgestelde ouderschap plan met co-ouderschap afspraken was moeizaam tot stand gekomen en lastig om uit te voeren. Kortom de situatie zorgde voor een enorme energie lek. Ze kon zich op de dagen zonder kinderen nauwelijks naar haar werk slepen en meed gezelschap omdat ze niet echt gezellig kon doen. Ze ging zich steeds meer alleen en zwak voelen.

Totdat ze de ware betekenis van compassie ontdekte in een training van Verdiep je contact. Hierdoor werd haar gevoel van liefde weer groter en ervoer ze zelfs een moment van onbegrensde liefde. Dit weten en ons vertrouwen daarin gaf een nieuwe opening. Zo kon ze met meer aandacht beschikbaar zijn en echt luisteren naar zichzelf en de mensen om haar heen.

Daarna ging ook de samenwerking met haar ex soepeler lopen en gaf overleg minder spanning. Zo bloeide Saskia op en ook haar kinderen werden ontspannen. Nu kon ze verder met haar leven. Er kwam zelfs ruimte voor nieuwe liefde.

Hoe kies je voor compassie?

Welke stappen kun je zetten om compassie te ontwikkelen:

 1. delen bij een kampvuurOpenheid, ware sensitiviteit en oprechtheid.
  Kom uit de box van ons kleine leven. We zijn niet apart van de rest van de wereld. Albert Einstein zei een mens is een deel van het gat dat wij universum noemen. Dat we een afgescheiden deel van de rest van de mensheid zijn  is een optische illusie. Het beperkt ons naar de kleine schaal van persoonlijk verlangen en affectie voor enkelen.
  Onze taak is ons te bevrijden hiervan, door de cirkel van compassie te vergroten tot het alle levende wezens en natuur omvat. Dus stop met het beschermen van je hart, stop met voorzichtig zijn met je liefde. Wees als een kind; omarm en geef volledig. Wat nodig is, is emotionele overvloed.Wie verdient niet onze liefde? Ben jij bereid te zeggen jij wel en jij niet? Dus we moeten empathie ontwikkelen, anderen leren kennen, van binnen hoe ze zich voelen en hoe ze reageren. Daarvoor is het nodig de limieten van de eigen identiteit te laten vallen en die van de ander binnen te gaan.
  Hoe meer dichtbij we zijn hoe lastiger we het vinden dat anderen lijden. Dan rijst een gevoel van verantwoordelijkheid en bezorgdheid op dat leidt tot actie om hun lijden te verlichten. Een open hart is positief en een vriendelijke houding zorgt dat  angst en ongerustheid over anderen verdwijnt.
  Oefen de eerste te zijn die glimlacht, geeft of sorry zegt.
  Verwacht niet dat de ander begint- dat leidt tot isolatie en onopgeloste problemen.
  .
 2. Ontwikkel Nederigheid. we staan op schouders van giganten
  Begrijp dat niemand in werkelijkheid beter is dan een ander. Deze nederigheid leid tot een vermindering van veroordelen van anderen en jezelf. De afname van het aantal oordelen is het begin van compassie.
  Stop met straffen van jezelf, dat haalt je vitaliteit weg. Dus de regel is bekritiseer niemand, ook niet jezelf, zelfs niet stil in de geest. Kalil Gibran zei: “ik hoorde jullie vaak praten over iemand die iets fout deed alsof hij niet 1 van jullie is. Ik zeg: het hoogste is in jullie en dat slechte kan niet lager vallen dan het laagste in jullie. Jullie lopen samen op richting het goddelijke zelf (de beste versie van jezelf)”.
  Wie valt, doet dat voor anderen – als waarschuwing en voor degene voor hem – die sneller gaan maar de opstaande tegel niet verwijderden.Besef dat we op de schouders van giganten staan. Er zijn vele mensen voor ons nodig geweest om zo te kunnen leven als wij nu doen. Elk heeft zijn steentje bij gedragen. En wij geven het beste (hopelijk) van onszelf door aan onze kinderen.
  Wat wil je meegeven en voorleven? Strijd en verdriet of compassie en vertrouwen.
  Beide is in jou aanwezig, bewustzijn vergroot je keuze ruimte.
  .
   
 3. dankbaar en gezegendDankbaarheid
  Wees dankbaar dat je de mogelijkheid hebt om te geven. Aan de ontvanger dat hij ons de kans geeft om te geven. We worden als gever beloond met het gevoel van well being. Dankbaarheid opent the hart.
  Vertel ze de mensen om je heen hoe zij je leven verrijkt hebben, dat je hen waardeert . Schrijf dat vooral aan de mensen dichtbij je zoals je ouders, partner, kinderen of dierbare vriend. Ik schreef bijvoorbeeld een brief aan mijn ex-schoonouders, die ik nooit opstuurde – maar het schrijven verbrede mijn blik, vergrote de liefde en compassie in mijzelf. Die ik aan mijn kinderen schreef deelde ik wel met hen, ook al waren ze waarschijnlijk nog iets te jong om het te begrijpen. Wat er stond – het gevoel van dankbaarheid, liefde en vertrouwen – in de wereld zetten is nog steeds waardevol voor mijn geluk.

Compassie voor ijzersterke communicatie als co-ouder

Te groeien in compassie vraagt een verandering van hart. Door oordelen en boosheid gericht op jezelf te vervangen voor het besef waarvoor leef ik? – mijzelf of een paar mensen of voor allen. Maak een besluit om zo te leven, het goede in iedereen te vinden en leg nadruk op de goede aspecten in plaats van de zwakheden.

Compassie vraagt een mooie persoonlijke ontwikkeling die jezelf en de wereld verrijkt. Het komt de samenwerking als co-ouder ten goede en vereenvoudigd de communicatie. Het geeft meer geluk voor jezelf en je kinderen.

Dat is de moeite waard.

 

Ben jij sterk genoeg voor compassie?

 

 

clubhouse link compassie

.
Wil jij je je menig over dit artikel delen, ik ontvang graag je reactie of commentaar.

Wil je er echt over meepraten samen met anderen?

Elke dinsdag host ik een room van de Verdiep je contact club.

Doe mee via deze link:

Praat mee op ClubHouse.

 

Liefs,

Ingrid Geertsma

Trainer verdiep je contact

 

Ps. heb je een Iphone of Ipad en zit je nog niet op Clubhouse, zoek dan op Google of het iets voor je is. Heb je een invite nodig, dan geef ik je die graag, mail of DM me je telefoonnummer en dan voeg ik je toe.