gebrek aan communicatie maakt relaties kapot

Gebrek aan communicatie maakt relaties kapot

 

Gebrek aan communicatie vernietigd allerlei relaties: vriendschappen, familie banden en het psychologisch contract tussen werkgever en werknemer. Maar liefst 63 % van de stellen scheidt door gebrek aan communicatie. Met grote gevolgen voor eventuele kinderen. Het gebrek aan communicatie maakt meer kapot dan je lief is. Dit wil je niet (weer) laten gebeuren, dus leer over communicatie wat je kan.

communicatie maakt meer stuk dan je lief is

Vijf communicatieniveaus

Hoe meer ik leer over de psychologische schaduw, hoe meer ik me afvraag hoe we überhaupt met elkaar kunnen communiceren. Communicatie tussen twee mensen vindt gelijktijdig plaats op verschillende niveaus, elk met zijn eigen nuances en complexiteit.

Deze communicatieniveaus zijn:
Verbaal niveau van communicatie
Fysiek niveau van communicatie
Auditieve communicatieniveau
Emotioneel niveau van communicatie
Energetisch niveau van communicatie

Gewoon bewust worden van deze verschillende niveaus kan al nuttig zijn.

 1. Verbaal niveau van communicatie

Het verbale niveau gaat over de inhoud van de woorden, wat we zeggen. Woorden creëren je realiteit, gebruik ze zorgvuldig. Benut je woorden in de richting die jij wilt.

Verfijn je taalgebruik door (één van) deze drie ogenschijnlijk kleine aanpassingen:

    1. Vervang de woorden: Ik besluit, ben van plan, probeer, hoop – in: ik ben enthousiast over.. en doe het zo.. Het plan of besluit is een beleidsadvies onder in de la. Ervoor gaan is echt doen, het hoe fysiek invullen.
    2. Verander: Ik wil, heb nodig, mijn behoefte (want & need in het Engels) – in: ik ben blij met, ik ben dankbaar voor.. Ga niet uit van schaarste en tekort – dan krijg je dat. Maar focus je op overvloed en waarderen wat er al is. Prettig voor je eigen geluk en het maakt je aantrekkelijker voor je gesprekspartner.
    3. Stop met: Waarom is het zo gegaan, kan het niet beter, ja maar. Gebruik voortaan na een verhaal: dus of en.. Het veroordelen van het verleden verlamd en maakt je slachtoffer. Dus opent mogelijkheden. En accepteert wat er is en voegt toe, verrijkt.

2. Gebrek aan fysieke communicatie maakt relaties kapot

steun van een knuffel, fysieke communicatieDe fysieke context van communicatie het verwijst naar de tastbare en waarneembare elementen die de sprekers omgeven. De door de zintuigen ervaren temperatuur, het licht, zachte bank én de non-verbale lichaamshouding en gezichtsuitdrukking. Het fysieke niveau heeft cultureel vaak een verschillende betekenis. Zoals begroeten door een hand  te geven, te buigen, 1/2/3 zoenen of  een knuffel/boks.

Knuffelen – het omhelzen van iemand anders, is een mooi voorbeeld. Het wordt al sinds het begin der tijden gebruikt om troost en steun te betuigen. We knuffelen als we blij, verdrietig, bang, trots, opgewonden, rouwend en alles daartussenin zijn. Knuffelen zorgt ervoor dat slechte tijden beter aanvoelen en goede tijden buitengewoon.

Hoewel we mensen op dit moment niet veel kunnen omhelzen, kun je deze tijd van sociale afstandelijkheid gebruiken om te oefenen in kleine kring. Op een dag zullen we elkaar weer knuffelen.

3. Auditieve communicatie

Uit de massaal beantwoorde opiniepeiling op LinkedIn bleek dat van de 5 communicatieniveaus het auditieve het minst bekend is. En dat is gek.

Auditieve communicatie is communicatie door middel van gesproken woorden of klanken. Geluid krijgt sneller dan visuele communicatie de aandacht. Ook als het beeld uit staat of het donker is, kun je juist door het auditieve element nog met elkaar communiceren. Slechthorenden moeten veel van dit aspect van communicatie missen en proberen spraak af te kijken door mimiek en liplezen.

Klank.

Wanneer je tijdens een gesprek je richt op de klank van de stem, help je jezelf de aandacht er meer bij te houden. Dit zorgt ervoor je meer hoort. Je haalt de focus af van de precies formulering van de woorden af en begrijpt de inhoud en de spreker daardoor beter. Probeer je eens alleen te richten op de klank en je zal opmerken dat je je eigen denken er even tussenuit haalt. Een grote stap richting echt luisteren.

Niet verbale auditieve communicatie.

Geluiden als ahh of oeh geven in combinatie met de toon veel meer weer dan een omschrijving van wat een situatie met je doet. Een fluit, sirene of donderklap trekt onmiddellijk je aandacht, direct volgt een idee over de betekenis en oorzaak. Je aandacht merkbaar schenken aan je gesprekspartner kan ook door luister geluiden te maken zoals aha, ja, mm, oo.

Meer bewust auditief communiceren? Stel jezelf in op de toon die de muziek maakt. Speek langzamer en melodieus en gebruik ook woorden die over geluid gaan. Zoals hard zacht, scherp helder, zwaar licht, soepel hoekig etc..

60+ woorden die gevoelens omschrijven

 

4. Gebrek aan emotionele communicatie maakt relaties kapot

Over het emotionele niveau valt het volgende te zeggen:

‘People will remember how you made them feel’

Deel hoe je je voelt, geef openheid en weet dat je niets kan gebeuren. Vraag de ander naar hoe het hem/haar deed voelen en beloof vertrouwelijkheid en begrip. Op dit niveau kun je echt ontdekken wat er in de ander leeft en je contact verdiepen.

Dat wil niet zeggen dat je hoeft mee te huilen bij geklaag en meningen over anderen of de situatie. Maar wel dat met compassie erkend wordt dat iets pittig is, dat je moed toont door het aan te gaan. Menselijke steun op dit niveau wordt gevoeld en verdrijft eenzaamheid.

Vind jij het lastig je gevoelens te verwoorden, bekijk dan de foto goed. Een inspirerende lijst om je uitdrukkingsvaardigheid te verfijnen.

 

5. Energetische communicatie verarmt onbewust relaties

Het energetisch niveau van communicatie omvat een breed scala aan onzichtbare factoren. Waaronder het bewustzijnsniveau van een persoon, de frequentie of harmoniseren van de boodschap en andere subtiele energieën. Door de kwaliteit van je aandacht te vergroten kun je er makkelijker bij.

In een gesprek waarbij deze onderliggende gevoelsverbinding bewust benut wordt, is dit aspect lastig benoembaar maar duidelijk ervaarbaar. Het heet ook wel de taal van het licht of de taal van de stilte. En je ervaart het contact ermee ook als je alleen bent bijvoorbeeld via meditatie.

Op deze communicatie laag kun je de intentie aanvoelen en ook wat je zelf meeneemt is voelbaar.

Om effectiever te communiceren door gebruik te maken van het energetische niveau, moet je de hoogste intentie hebben voor het welzijn van de ander en het geheel. Dit vereist een uniek niveau van opmerkzaamheid, dat je o.a. ontwikkeld door mededogen. Wanneer je gecentreerd bent in een staat van volledige aandacht, heb je meer toegang tot deze subtiele dimensie.

 

Alle communicatieniveaus samenbrengen
Het verbale niveau is de inhoud; het is wat we zeggen. De fysieke, auditieve, emotionele en energetische niveaus geven aan hoe we een boodschap overbrengen. Deze communicatieniveaus zijn onderling afhankelijk, aangezien elk niveau het andere beïnvloedt. Onze emotionele toestand beïnvloedt bijvoorbeeld onze lichaamstaal en ons algemene veld beïnvloedt onze emotionele toestand.

Wanneer we de complexiteit zien die inherent is aan menselijke communicatie, kunnen we geduldiger worden – in onze spraak en meer medeleven hebben met anderen en onszelf.

Pas zoals in elke vorm van communicatie als luisteraar op voor interpretaties. Voor je het door hebt staat je eigen ervaring, mening en oordeel er tussenin. Ben je bezig met het goede antwoord geven, terug praten of invullen.

profiel foto ingridVerbeterde communicatie heelt, ook daar waar relaties voorgoed verbroken lijken. Ik gun je meer kennis en bewustzijn van (gebrek aan) communicatie zodat er niets meer stuk gaat wat je lief is.

Blijf leren.

Wil jij meer leren over hoe je je communicatie vaardigheden vergroot in relaties? Of met mij bespreken hoe jij het ziet? Dan nodig ik je graag uit voor een persoonlijk gesprek. Plan dat vandaag nog in.