vrouw leest fotoalbum

De fotoalbumtechniek om contact te krijgen met kerst

Meer contact met kerst dan in je fotoalbum?

De kerstdagen staan voor de deur. Voor ons allemaal roept dat herinnering op. Wat staat er op de kerstfoto’s in jouw oude fotoalbums? Wil jij dit jaar graag dieper contact maken met kerst.  Reclames spelen sterk in op de emoties van verbondenheid en gezellig samen zijn. Hoe was het voor jou, en hoe wordt het voor jou?

werkpartySommigen herinneren zich fijne gezellige dagen met contact en warmte. Anderen vooral de stress en het gedoe van onderhuidse ruzies, onenigheid en sus-pogingen. Of de teleurstelling achteraf dat je verwachting en hoop niet uit is gekomen. Voor enkelen is het vooral pijnlijk het gemis van weggevallen geliefden of eenzaamheid te voelen.

Of het nu het kerstontbijt op werk, de kerstborrel met de buurtvereniging of het diner met pakjes met je familie is. Als je mijn berichten volgt, herken je het balen van oppervlakkigheid, het gevoel er niet bij te horen en gebrek aan echt diepe verbinding.

Wat staat er op de foto’s in jouw album als het gaat over kern contact?

Mijn kerst foto’s zagen er zo uit:

Ik zie op tegen het kerstdiner/borrel en ontbijt en ga al niet meer. Het negatieve wereldbeeld, ongefundeerde angst en rigide absolutisme in een gesprek aan de kersttafel deden me letterlijk pijn. Intern schreeuwde ik het uit: hier wil ik niet bij horen, zo ben ik niet, wil ik niet worden en wat verdrietig dat jullie zo in het leven staan. Mijn pogingen om te nuanceren, verzachten of positiever te draaien werden niet gehoord.

Ik heb jaren mijn fatsoen gehouden en ging meestal met tegenzin of niet. Eerst met smoesjes -druk werk, niet fit, schoonouders en daarna steeds eerlijker – rust nodig en zoekend naar een betere vorm: ik kom wel op de koffie, of een andere keer – kunnen we echt met elkaar spreken.

Inmiddels kan ik echt plezier hebben op de kerstborrel en heb ik heerlijke kerstmomentjes gepland met steeds een deel van mijn familie. En neem ik rust periodes om echt in verbinding met mezelf contact te kunnen maken met de mensen die belangrijk voor me zijn.

Een groeipad waarbij de ontwikkeling van verdiepen van kerncontact mij zeer behulpzaam is geweest.

Je krijgt (niet) het contact wat je verwacht

Wat we (onbewust) allemaal doen, is onze verwachtingen baseren op ervaringen uit het verleden.

> Denk je dat het gezellig was; heb je zin in de kerstviering.

> Heb je ervaren dat het eenzaam, oppervlakkig of ronduit vreselijk was; zie je er tegen op.

Zo kleuren we de komende kersttijd al in.

“You can’t visit last years Christmas” 

 – Shane Mulhall –

Ons geheugen is echter vrij foutgevoelig, iedereen herinnert zich een gebeurtenis anders (de jeugd in het hetzelfde gezin bijv.) en in de loop der tijd romantiseren (het was geweldig) of dramatiseren (het was vreselijk) we ons verleden.

De nuance verdwijnt, het contact met wat er werkelijk is op dat moment ook. De plaatjes in je eigen hoofd nemen de realiteit over en je gaat reageren op basis van je ideeën. Gelukkig kun jij jezelf trainen in door welke ideeën/foto’s je je laat leiden. Kies gewoon eens andere plaatjes!

 

Hoe kan de fotoalbum techniek je helpen? 

oude foto's

Er zijn drie mogelijkheden:

1.  Het hele boek wegdoen en er nooit meer naar omkijken.

2.  Of hetzelfde oude boek steeds weer lezen, herhalen, proberen, teleurstelling wegslikken.

3.  Of de TOP foto momenten (vaak niet gefotografeerd, wel in je herinnering gegrift) voorrang geven en die staat benutten. 

 

  1. Herinner je de momenten van diepe verbinding- ga in die staat van eenheid vrouw kijkt over meerde groep in. Versterk je herinnering door bewust plekken/situaties op te zoeken- knuffel je huisdier extra lang, gade  natuur in, draait muziek die je voelt. Bekijk die (innerlijke) foto van hoe je in dat guesthouse op Samosir zat, volledig vrij, gelukkig, tijdloos, verbonden met je zelf, diep contact met onbekenden… Iedereen heeft wel een herinnering aan zo’n moment dat er diep kerncontact was met alles en iedereen. Koester en voed deze herinnering. Daarmee geef je jezelf steun met dit stille weten als stevige  achtergrond.
  2. Sla het boek dicht – In het NU (huidige moment) is alles fris, dan weet je niet wat er komen gaat. Als je aanwezig bent in het moment kun je de oordelen over anderen, jezelf en hoe het de vorige keer was even géén aandacht geven. Richt je aandacht op je zintuigen, voel, kijk waar je hand of blik de ander raakt. Dus luister, wees nieuwsgierig naar de ander hoor de klank van de stem. Ervaar en voel dat je mag genieten van wat er ook gevoeld of ervaren wil worden. Neem als basis dat alles precies goed is zoals het nu is. Anders was het immers wel anders geweest.
  3. Geloof de oude foto’s en blijf je baseren op ervaringen uit het verleden. Je krijgt wat je kreeg en je krijgt steeds weer een nieuwe uitnodiging totdat je er aan toe bent om het anders te doen. Jij bent aan zet en hebt de vrijheid om te  kiezen.

 

Kies welke foto je bekijkt.

Wat kies jij? Wakker en bewustzijn, verbonden of gevangen in een oude foto. Dus experimenteer eens met optie 1 of 2. Herinner je niet het kerstdiner van vorig jaar maar het één zijn of sla het boek dicht en wees alleen maar echt aanwezig.

We hoeven immers niet altijd afscheid van contact te nemen of ons volledig aan te passen. Integreren kan ook, met behoud van jezelf vanuit een sterke kernverbinding. 

Ik wens je een hele fijne kerst.

Ingrid Geertsma 

.