vrouw vraagt zichzelf de zin van het leven af

De zin van het leven als je alleen staat

Waarom je wat hebt aan zicht op de zin van het leven.

Sociale eenzaamheid heeft vaak te maken met het gevoel er niet toe te doen. Ben jij alleen en vraag je je af wat de zin van je leven is?  De wens gehoord te worden en er bij te horen is een sterke menselijk behoefte. Zinvol bijdragen aan het leven, in welke vorm dan ook, geeft een gevoel van geluk.

Hoe is het gesteld met jouw zin in je leven?

vrouwen met heldere idealenOnder zingeving valt zinvol leven, levenslust, idealen willen bereiken, vertrouwen hebben, accepteren, dankbaarheid en blijven leren.

Vaak halen we levenslust uit de bevestiging van anderen. Die spreken hun trots uit over je inzet, delen hun dankbaarheid over je bijdrage of bewonderen je resultaten.

Maar een aantal aspecten zijn niet afhankelijk van anderen. Zoals je idealen, deze zijn duidelijker als we jong zijn en het geloof deze te kunnen realiseren is nog groot. Of  het vertrouwen in jezelf en je kunnen ( wat je aankan) dit is continue veranderend en van grote invloed op je gevoel van geluk. Ook helpt accepteren wat je niet kunt beïnvloeden,- de verschillen tussen je droomideaal en de realiteit omarmen je gevoel van zingeving te vervullen. Tenslotte dankbaarheid voelen, uitspreken en zien in vele dingen doet je beseffen wat er zin heeft.

Al deze elementen kun je leren, ontwikkelen en laten groeien in je zelf.

Twijfel en onrust

Het niet kunnen vervullen van de behoefte aan zingeving kan leiden tot een lager zelfvertrouwen, psychosomatische klachten en gevoelens van burn-out en depressie. Niet weten waarom je er bent geeft diepe onrust, twijfel of je leven wel zin heeft doet pijn. En is daarmee een belangrijke drijfveer voor mensen om op zoek te gaan. Op zoek naar hulp van een coach, een kerk, een filosofie. Een helder gevoel van zingeving maakt je weerbaar tegen stress. Alle reden dus op op onderzoek te gaan.

Wie ben ik, wat is de wereld en wat is de relatie tussen die twee.

Is een eeuwenoude en wereldwijde filosofische vraag waar je een leven lang over kan nadenken.

Er zijn legio mogelijkheden om te ontdekken wie je bent – waar ben ik goed in, waar houd ik van, wat vind ik interessant, waar besteed ik graag mijn tijd aan, waar wordt ik blij van. Maar wanneer je erg ver afgedreven bent geraakt van jezelf – door het voldoen aan wat allemaal moet en hoe het ‘hoort’, is dat niet zo eenvoudig. Doe bijvoorbeeld een (online) test, krijg een label, denk over bovenstaande vragen na en vraag feedback van je omgeving. Het is zeker een ingang, maar blijft  aan de oppervlakte.

Een diepere zin

subtiel detail naar binnenLos van wat je kan en doet is er nog een belangrijk aspect, een soort onderstroom. Je waarden, wat je belangrijk vind, waar je passie voor hebt. Soms kun je hier alleen maar bij in (dag)dromen, stel je zelf dan vragen zoals: Wat zou ik doen met 10 miljoen? Als niks moet en alles kan wat zou mij dan super gelukkig maken? Waarom precies dat en is gelukkig zijn dan de zin van mijn leven? Als ik helemaal mag zijn wie ik ben, hoe draag ik dan bij? wat voor impact heb ik op anderen, wat voor betekenis heb ik in de wereld?

Ga op onderzoek, wandel in een mooie natuurlijke omgeving en laat deze vragen eens in je omgaan.  Hoe zit dat met zingeving: er is geen zin, je hebt er zin in of niet? Je gebeurt gewoon, alleen maar om bewust te worden ervaren.

Twee antwoorden op de zin van het leven

Er zijn 2 antwoordrichtingen mogelijk – diep naar binnen of ver uitzoomend. Laat de vraag ‘wat ben ik’ je meenemen in het ervaren van er compleet mogen zijn zoals je nu bent. Je grootsheid en subtielste zijn komt in beeld. Vaak lastig te verwoorden maar helder te voelen, als we tenminste de oppervlakkige babbelbox in het hoofd even stil kunnen krijgen.

Wil jij meer zicht op de zin van het leven en sta je alleen? Laat mij dan met je meelopen, je dragen waar nodig, je aanmoedigen en  vooral je helpen om stappen te zetten richting een lichter en zinvoller leven.

Herkenning geeft steun

groot(s)heid op de waterkantOok ik had alles voor elkaar zoals het hoorde, maar kon de zin ervan niet ervaren. Onaangenaam ontevreden zoekend naar beter, meer en een nog hogere lat van het zelfde, bleef ik onvervuld en stootte ik mensen af. Tot ik met hulp van een leraar en door mijn wens en inzet tot een transformatie kwam die voorbij inzicht is. Werkelijk ervaren verbinding – dat alles volmaakt is, en de tools kreeg om daarnaar te leven. Ineens ‘zag’ ik het anders, voelde het nieuw, deed ik zachter.

Ik vond mijn persoonlijke zielsmissie en vertel je graag over dat proces. Zelfs onder mijn werk bij het CJIB (van de verkeersboetes), ligt een prachtige zingeving:  zorgvuldig mensen geven waar ze recht op hebben, bijdragen aan veilig verkeer, waarmaken van een betrouwbare overheid, zorgen voor een eerlijke samenleving. Het effect was een vervulling van binnenuit die blijvend blijkt.

Mijn relaties veranderen, met mijn familie, kinderen, collega’s en zelfs buren. Mijn huwelijk bleek onherstelbaar uit verbinding en een nieuwe partner waarmee wel diepe verbinding mogelijk was verrijkte mijn leven. Dankbaarheid kleurt mijn dag en het gevoel van ’te kort’, ‘iets missen’ is gewoon verdampt.

 

Wat jou taak in het leven ook is, moeder, coach, manager.. het heeft betekenis.

Je hebt een belangrijke waarde voor iedereen om je heen.

ogen ingrid close-upIk help je die blik te vinden, dat oog te ontdekken waarmee je dat kan zien en ervaren in je eigen diepte.

Zinvol leven ook als je alleen bent is een kwestie van op onderzoek gaan.

Ik wens je een mooie ontdekkingsreis. En laat me weten wat jouw zin in het leven is.

 

Zin maak je maar

Ken je dat tegeltje ook vanuit je ouderlijk huis? Het is vrij hard en neigt naar voorbij gaan aan je gevoel, doorzetten op moeten. Maar laat er eens nieuw licht op schijnen. Dan zit er misschien meer in dan je dacht.