vrouw in de regen

Blijf de kalmte zelf in een stormachtige omgeving.

Hoe blijf je kalm en jezelf, als het stormt in je omgeving?

Het zijn stormachtige dagen zo begin februari. Alles wat niet stevig staat, laat zich meewaaien en belandt op plekken waar het niet thuis hoort. Wat een kracht. Ik was ook altijd onrustig mezelf aan het aanpassen in de hoop op een plek te komen die bij me paste. Wie moet ik zijn om er te mogen zijn? Hoe kan ik mezelf blijven als het aan alle kanten stormt. Dat kostte zoveel kracht.

ontwortelde boom na storm, geeft nieuwe ruimte voor groei

Los rukken en uitwaaien

Harde wind, storm en regen hebben ook een hele mooie functie. Alle oude loszittende stukjes die geen nut meer hebben, worden los gerukt. Er blijft een fris schoon geblazen kern over, die zonder de oude schil de wereld als nieuw kan ervaren. Oude wortels komen boven, worden zichtbaar, krijgen lucht en bieden ruimte voor andere mogelijkheden.

Juist dankzij de onrust en frustratie – stormen in onszelf, willen we groeien, ontwikkelen en móeten we wel spannende stappen zetten. Je kern komt daardoor in zicht en de storm helpt je bij je zelf te komen.

Het oog van de storm

kalm jezelf blijven als het oog van de storm

Toen ontdekte ik het oog van de storm. Het kalme middelpunt waar omheen alles beweegt en steeds verandert, maar waarbinnen het stil en vredig is. De storm lijkt enorm heftig als je je ergert aan de regen, de windkracht en de drukte. Dus is ín de storm duiken enorm spannend, en dan lokt ervoor wegduiken en jezelf juist verstoppen veel meer.

Maar ben jij er nu wel klaar mee om jezelf te laten meewaaien met alle winden? Heb je juist behoefte aan rust en de vrijheid om jezelf te zijn, ongeacht de situatie?

 

Moedig naar je stille kern

Er is moed voor nodig om niet weg te duiken maar stevig te gaan staan, oude wortels los te laten en in stilte bij jezelf te blijven.

moedig blijven staan ook als het stormtIn het voelen van stress en agitatie zit ook zo’n een stille kern (het oog van de storm). Die kern waarin alles precies goed is, jij helemaal ok bent en anderen en de omstandigheden ook. Ik weet het, dat is een grote maat. Onderzoek het en je ervaring vertelt je of het waar is. Het is zo’n gelukkig en bevrijd gevoel, dat altijd te voorschijn komt als je er maar bij stilstaat.

Begin mild, in de fijne kalme momenten, oefen jezelf dan eens met ín het gevoel duiken; alles er laten zijn, elk gevoel, elk idee, alles van jezelf en je omstandigheden. Je zult merken wat een liefdevolle stevigheid en kalmte er zit in de stille kern onder je e-moties. Zoek die ervaring op bijvoorbeeld buiten in de natuur, als je je huisdier knuffelt of in de ogen van een geliefde of een kind. Maak die herinnering sterk voor als er storm op komst is.

 

Diep contact ook als het stormt

jezelf zijn, in de kalmte na de stormDaar waar ik mijn kern laat zien, kan de ander mij ontmoeten. Als ik stevig sta en niet steeds verander (als een windvaantje) om erbij te horen. Als de storm alle pleasen-de, onzekere schilletjes heeft weggeblazen en ik wel móet vertrouwen op: dat ik er ben en dat dát precies genoeg is. Dat zijn de momenten van diepe verbinding en echt kerncontact met mezelf en de ander.

Die kern leren ervaren, versterken, jezelf herinneren op stormachtige momenten is de sleutel. De sleutel om je contact te verdiepen, met jezelf en anderen. En het enige wat je hoeft te doen is: Adem in, adem uit. Heel bewust.

lach liefdevol om jezelf

 

En lach een beetje om jezelf. Het gevecht tegen de storm is zo onnodig.

Gewoon jezelf blijven, juist als het stormt. 

Veel liefs,

Ingrid