namaste groet vrouw

Sociaal isolement en je toch echt verbinden

Namaste, kalmte bij ongerustheid

Namaste

Ongerust in je sociaal isolement

Sociaal isolement en je toch echt verbinden. Zit jij ook thuis in sociaal isolement en wil je je toch niet eenzaam gaan voelen? Wanneer je bang bent krimpt je vertrouwen, is er minder ruimte om open te staan. De angst voor de gezondheidsgevolgen voor onszelf, onze kwetsbare familieleden en landgenoten is overal voelbaar. In de supermarkt hangt een rare sfeer, de straten zijn leeg en uitstapjes of bezoek is niet verstandig of mogelijk. Wanneer je de vrees voedt, door veelvuldig het nieuws te volgen of vooral over Corona te praten, groeit het ongeruste gevoel.

Ruimte om te verbinden

Door het uitvallen van afspraken, evenementen en vergaderingen en door gesloten (sport)scholen en horeca, is er opeens een nieuwe ruimte ontstaan. Ruimte om je gedachten te ordenen, keuzes te maken en tot rust te komen. En is er om ons heen stilte, diepe stilte, om de vogels te horen en de fluistering van je ziel op te merken.

Prachtig stil bos bij de Oxerhof

Ruik, zie, voel en hoor je omgeving bewust

 

Gister ging ik wandelen in een mooi natuurgebied hier ‘de Froskepôle’ en zagen we de eerste hommel. De wind raakte onze wangen aan, onze schoenen trotseerden de natte en modderige delen, je kon het begin van de lente al ruiken. We hoorden het water klotsen, een hond blaffen en een vlaamse gaai krassen. Zelf hoefden we alleen maar stil te zijn en te genieten van het er bewust zijn.

Wat kan jij doen om isolement om te zetten in verbinding?

Wordt je in beslag genomen door angstige gedachten en voel je eenzaam en afgesloten van iedereen om je gezondheid en die van je naasten te beschermen? Probeer dan deze tips eens uit.

  • Adem bewust. Ga recht op zitten, open je borstkas en adem 4 seconden in. wacht een par seconden en blaas dan lang uit alsof je een F zegt, minimaal 8 seconden tot het ook helemaal onderin je buik leeg is. hou dan even je adem in voordat je weer inademt. Doe dit 10 keer en je zult merken dat je meer energie en helderheid krijgt, ontspanning en vertrouwen ervaart
  • Benut je zintuigen. Dat kan buiten zoals tijdens mijn wandeling, maar ook binnen. Voel hoe de kleding je huid raakt, je bed je draagt. Hoor de geluiden in de kamer, je huis, de straat en de stilte erachter. Proef de sfeer in je huis, zie de vormen zonder ze een naam te geven, zie het fijne stof en ruik eens aan je planten. De kunt niet je zintuigen werkelijk ervaren en tegelijk denken, dus wil jij de maalstoom van gedachten even stilzetten? benut dan je zintuigen.
  • Volg je impuls. Wanneer je door je ademhaling en zintuigen even stil bent geworden, komt er wellicht een impuls op. Een impuls om te gaan slapen, opruimen of contact te maken. Volg die impuls en kijk naar de maat, voorkom dat je gaat doen (hard poetsen) of denken (verzinnen hoe de ander zal reageren). Als je volgt wat opkomt, heb je er ter plekke de energie voor en eindigt de handeling in kalmte.
  • Maak contact. Bel elke dag minimaal 1 persoon, je ouders, kinderen of die alleenstaande collega. Voel je buikcentrum (hand op je navel) en glimlach wanneer je het nummer kiest. Vraag ‘hoe gaat het met je’ zonder in te gaan op eventuele Corona angst. Richt je op welk mooi initiatief je ziet, aan meedoet of zelf neemt. Vraag een tip wie je morgen kan bellen en stimuleer de ander dat ook te doen.
  • Ontdek je zelfkennis. Neem de tijd om te reflecteren. Wat brengt deze periode je? Wat zie je van jezelf, hoe reageer je op de situatie? Zoals je in 1 ding bent, ben je in alles. Nu je dit zo duidelijk van jezelf ziet, welke impuls roept het op, hoe kan je die kwaliteit inzetten voor het geheel? Probeer eens een ‘Rake vraag’.
  • zo boven zo beneden

    Zo binnen, zo buiten

 

Love is what we are born with.

Fear is what we have learned here.

The spiritual journey is the unlearning of fear

and the acceptance of love back into our hearts.

-Marianne Williamson-

 

 

Zoals het binnen in je is, is het ook buiten. Je binnenwereld weerspiegelt wat je ziet in de buitenwereld. Dus vergroot de cirkel van liefde en vertrouwen.

Ik groet jullie met een buiging voor je allermooiste zelf. Namaste.

 

Ingrid Geertsma

Verdiep je contact

 

 

Sociaal isolement en je toch echt verbinden, pas deze tips toe.