quote diepe laag

Wat is diepte in contact eigenlijk?

De bodem van de oceaan

Echt contact, verbinding, diepe gesprekken … Wat zijn dat voor containerbegrippen?

Laat me je meenemen in de analogie van de oceaan; je duikt diep, en wanneer je dieper en dieper gaat, vind je vaste grond, want de bodem van de zee is vast vergeleken met met oppervlak. De bewegende aarde bijvoorbeeld is onbeweeglijk in relatie tot de beweeglijke mens die erop staat. Je kunt je richten op het oppervlak, met hoge golven en schuim tot spiegelglad, op de onderstroom, warm of koud, of je kunt de vaste bodem eronder als contactpunt zoeken.

Leer duiken naar diepe verbinding

Leer diep te duiken dan kun je te voorschijn komen met mogelijkheden die getuigen van liefde, barmhartigheid, wijsheid en doelmatigheid. Diegene komt niet in opstand, geeft niet op, noch is bedroefd. Dan ervaar je voorbij de oppervlakkig verschillen dat er een kalme kern is in iedereen.

diep in jouw ogen

diep in de zee is de kalme stevigheid van verbinding

Pijnlijk oppervlakkig

Niemand gaat ‘sochtends de deur uit met de intentie om eens lekker een ander mens te beledigen, kwetsen of afwijzen. En toch gebeurt het dat je je buitengesloten, niet gehoord of belachelijk gemaakt voelt. Dan is het vertrouwen dat de schepping het goed met je voor heeft even kwijt. Vaak zoeken we een verklaring aan de oppervlakte – waarom doet de ander zo-  of in de onderstroom – welk patroon uit mijn verleden wordt geactiveerd -. In plaats daarvan kan je op die stevig bodem gaan staan en de golven van emotie door je heen stromen voelen en voorbij laten gaan. Wanneer je bij je gevoelens in dat moment blijft, zul je ervaren dat ze binnen een paar minuten kalmeren en wegvloeien.

 

Zoek je spijkers op laag water, of verander je de stand van de zeilen

De energie van gezien worden

Hoe het voelt een echt goed gesprek, gezien worden? voor mij geldt het uitgangspunt: ik ben ok en jij bent ok, we hoeven niet beter of slechter te zijn dan anderen. Het is precies goed – zoals de temperatuur van het (bad/zee)water. Te koud merk je direct, te warm is ook onprettig maar de juiste temperatuur is onvoelbaar, alsof er niets om je heen is.  Er lekt geen energie weg omdat je de onbalans (onbewust) gaat corrigeren. De verbinding met je kern wordt herinnerd en herkend in het ‘niets’ en subtiele energie komt binnen.

diep van binnen

in de diepte van je ogen zie ik je échte kern

Jij mag er zijn zoals je bent, de ander is ook prima zoals zij/hij is en de situatie is precies goed. Alle ideeën over zaken (verhalen, personen) buiten dat moment van een goed gesprek, waarin kerncontact ontstaat, zijn even niet aan de orde. In dat Nu-moment voel je je zoals het bedoeld is; bewust, waarachtig jezelf en gelukkig.

Die diepe verbinding gun ik ons allemaal.